Hoppa till sidans innehåll

Förbundsuppdatering för omstartsåret 2022

18 APR 2022 17:32
Svensk Taekwondo startar upp efter pandemin och vi ser hur aktiviteter avlöser varandra med utbildningar, läger och tävlingar varje helg en bit in till sommaren. Det bådar gott för omstarten av vår älskade idrott.
  • Skapad: 18 APR 2022 17:32

Nu lider påsken mot sitt slut och vi hoppas alla fått den påskhelg en önskat. På förbundet arbetar vi för fullt med siktet ställt mot förbundsstämman 2022, att återfå de statliga stöden från Riksidrottsförbundet och att hantera den löpande verksamheten. Vi passar därför på att uppdatera er om vilket konkret arbete som görs i förbundet: 

Förbundsstämman för 2022 försenas och planeras att avhållas i juni-månad
Medlemsföreningar fick till den 7 april att inkomma med vägledning till förbundsstyrelsen över när förbundsstämman ska förläggas med anledning av en fullspäckad aktivitetskalender april-maj månad och det faktum att stämman ska hållas efter grenförbundens årsmöten. Det medskick styrelsen fick var att en förbundsstämma i juni-månad var att föredra. De svar som innehöll att dela upp stämman motiverades med att förbundsstämman kan bli för lång, vilket är något förbundsstyrelsen tar med i den fortsatta planeringen. 

Förbundsstyrelsen har beslutat att förlänga motionstiden till den 17 maj kl 23:59. Motioner till förbundsstämman skickas in till This is a mailto link

Såhär ser tidsplanen ut framåt: 

10 maj - Förbundsstyrelsen beslutar om dag och tid för förbundsstämman
17 maj kl 23:59 - Förlängd motionstid upphör. 
24 maj - Förbundsstyrelsen beslutar om förslag till förbundsstämman

Överenskommelse med GF innan deras årsmöten
Förbundsstyrelsens största prioritering är att på kort tid återfå våra statliga stöd till svensk taekwondo. Vi har därför ställt frågan till styrelsen för STU vart de står och hur de ser på en möjlig väg framåt. I deras svar så tolkar vi det som att det finns en vilja att hålla samman taekwondorörelsen, vilket vi nu går vidare med. Vi har tillställt styrelserna för Svenska Taekwondounionen och Svenska ITF förbundet en förhandlingsframställan. I framställan så föreslår vi bla. att en förhandling ska äga rum kommande vecka och att oavsett resultat ska det hållas en digital medlemsdialog fredag 22 april kl 12:05-12:55 (save-the-date). 

Vi kommer inte meddela något ytterligare kopplat förhandlingsframställan. Det kommer råda sekretess fram till medlemsdialogen på fredag. 

Fler föreningar än tidigare har rösträtt i år och engagemanget är högre
Den preliminära röstlängden, som förbundsstyrelsen ska fastställa den 10 maj, till förbundsstämman 2022 har nu skickats ut till samtliga medlemsföreningar för en sista koll. I den kan vi konstatera att fler föreningar än tidigare uppfyller sina stadgeenliga åtaganden till förbundet. Vi kan även konstatera att många av de som inte uppfyller sina stadgeenliga åtaganden gjort det av misstag och inte att de undandrar sig rösträtten i förbundet vilket är en positiv utveckling. 

Röstlängden hittar du här och vi ber dig kontakta förbundskansliet på This is a mailto link om det finns något fel i den. Från det att förbundsstyrelsen fastställt den tills att förbundsstämman äger rum kommer inga justeringar göras. Enbart förbundsstämman kan fatta beslut om det sen. 

Vi driver på för rimligare uttag till de olympiska spelen
Sveriges Olympiska Kommitté kommer avhålla sitt årsmöte tisdag 26 april där förbundsordförande tillsammans med 7st andra olympiska specialidrottsförbunds ordföranden kommer föredra den gemensamma motionen om att utreda SOK:s uttagningskriterier till ett olympiskt spel. Gemensamt menar vi på att det ska räcka med de internationella förbundens uttagningskrav för att tas ut att representera sin idrott och Sverige till ett olympiskt spel. Idag är inte det självklart med särskilda kriterier från SOK. 

Motionen kan läsas i sin helhet här och även SOK styrelsens bemötande. 

Alla medlemsföreningar kommer kunna ta del av återstartsstöd
Förbundsstyrelsen har lämnat in principer för hur vi vill att Riksidrottsförbundet ska fördela återstartsstöd till svensk taekwondo. Principerna bygger på att alla medlemsföreningar ska få ta del av det, att det ska tas hänsyn till föreningens storlek, att det ska bidra till återstart av tränings- och tävlingsdeltagande samt att det ska vara enkelt att få del av stödet.

Utfallet av principerna är bland annat att alla föreningar får 8.000 kr i grundersättning och sedan ytterligare stöd beroende på hur stor en är eller om en bedriver verksamhet för tävlanden. Dessutom kommer det finnas möjlighet att ansöka om fria projekt för kompetensutveckling, förbundsläger och nya sätt att tävla på. 

Detaljer kring hur du kan ta del av stödet kommer skickas ut så snart RF lagt upp det för ansökan via idrottonline. Utöver detta kommer det även finnas nya och befintliga områden inom projektstöd att söka. 

Andra områden som vi arbetar med

  • Sammanfattning av resultat från omstartskonferenser och beredande av remissrunda
  • Fler personer som kandiderar till förbundsstyrelsen, disciplinnämnden och valberedningen i förbundet
  • Nya stadgar till förbundet i linje med RF:s krav på specialidrottsförbund
  • Stödinsatser för att SOK ska inkludera taekwondo i topp- & talangprogrammet 
  • Scenario- och konsekvensanalys av olika vägar framåt för svensk taekwondo
Skribent: Sammi Kaidi
E-post: This is a mailto link

imagedtvsn.png

Svenska Taekwondounionen

Svenska ITF Förbundet

Riksidrottsförbundet

Svenska Taekwondoförbundet är en del av svensk idrott.

SISU Idrottsutbildarna

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.

Tillsammans för fler i rörelse

Vaccinera klubben

World Taekwondo

International Taekwon-Do Federation

Hitta oss på sociala medier
.
Svenska Taekwondoförbundet Facebook...Svenska Taekwondoförbundet Instagram

Postadress:
Svenska Taekwondoförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996514
E-post: kansli@swetaekwondo....