Hoppa till sidans innehåll

Sammanfattning av diskussioner efter WT dialog i Linköping

15 SEP 2021 14:50
Vi jobbade oss ur hotet om uteslutning 2021 från Riksidrottsförbundet och vägen framåt är att komma samman inom Svensk WT Taekwondo - det gör vi med dialog med alla WT ledare.
  • Skapad: 15 SEP 2021 14:50

Syftet med mötet var att samla WT ledare och diskutera Svensk WT Taekwondos framtid. Förbundet kommer inte driva någon fråga som inte har stöd från Svensk WT Taekwondo samtidigt som vi inte heller kommer vara passiva med att RF hotar om uteslutning år 2023. Vi jobbade oss ur hotet om uteslutning 2021 och vägen framåt är att komma samman inom WT Taekwondo - det gör vi med dialog med alla WT ledare.

Samtal fördes över länk och fysiskt på Svenska Cupen 1 samt efter tävlingen på Scandic Linköping City. Eftersom tävlingen drog ut på tiden så valde många att avvika direkt efter tävlingen eller göra annat. 

I de samtal som ändå fördes så framkom att det finns både en besvikelse över utvecklingen inom WT Taekwondo och en uppgivenhet. Att nytänkande eller utvecklande insatser, aktiviteter och arrangemang inte får ta plats då det ändå alltid landar i att det är fel person eller att det inte gynnar vissa styrande krafter. Det alla WT ledare hade gemensamt var drivkraften till att skapa bättre förutsättningar för barn & ungdomar samt elitaktivas utövande och att det idag inte fungerar av olika anledningar. 

Det framkom även att det finns en stor okunskap i vilken organisation inom svensk taekwondo som styr vad och varför Svenska Taekwondoförbundet dels betalat ut 2020 års verksamhetsstöd för 2021 till STU och dels sätter ramarna för hur de båda grenförbunden ska verka. Att det är på samma sätt som RF styr samtliga 72st specialidrottsförbunden och att förbundet inte kan påverka vare sig; vem som tilldelas en tävling, på vilka villkor, finansiering av verksamheten, ta ut landslag, utse landslagsledning, ta ut domare eller utse huvuddomare till tävlingarna, utan att dessa frågor uteslutande avgörs inom grenförbunden. Trots det så gick förbundet in i fredagen innan Svenska Cupen 1 och betalade ut ett akut lån till arrangören på 50.000kr för att klara av omkostnader för domare under helgen. 

Förbundet brukar säga att all verksamhet som kräver en viss dräkt för att utföra eller om de personer som deltar i verksamheten ska ha en viss dräkt, ska frågan hanteras av våra grenförbund. 

Dialog är nyckeln till fortsatt arbete.
För det behöver alla WT ledare få vara delaktiga, komma med inspel och tillsammans forma verksamheten i ett förbund. Det finns de som har idéer och tankar om hur det skulle kunna se ut, men sådana idéer eller tankar har ingen legitimitet om inte alla får vara med och bidra. 

Kommande dialog kommer hållas på Scandic Värnamo med olika dagar och tider så fler får möjlighet att delta:
Fredag 24 sept kl 19:00-21:30
Lördag 25 sept kl 17:00-19:30

Samtliga träffar kommer bestå av samma upplägg och en sammanfattning kommer göras efteråt som alla kommer få ta del av. Viktigt att du som WT ledare bokar in något av tillfällena för deltagande fysiskt eller digitalt via länken: https://forms.gle/tTyJyYHDoQpLjeK19

Slutligen, så vill jag skicka med följande; Demokrati bygger på att alla ska få komma till tals, lämna förslag eller idéer och slutligen få rösta om det. Att en majoritet fattat ett visst beslut och inte hörsammat minoritetens inspel, invändningar eller farhågor, gör att vissa avstår från att delta nästa gång eller att den minoriteten en dag blir en majoritet och fortsätter i samma anda som tidigare majoritet. 

En sådan kultur ser jag finnas inom svensk taekwondo. En kultur där vissa drar sig undan för att engagera sig, där andra uteblir demokratiska möten och där WT splittringen inte skett idag eller igår, utan har varit ett faktum under en längre tid. 

Nu när vi rör oss framåt i en kulturförändring inom Svensk Taekwondo så är mitt och förbundsstyrelsens budskap att vi inte kommer gå i samma fotspår. Alla ska med, alla ska lyssnas på och vi ska våga kompromissa för att i slutändan sträva mot enhälliga beslut. Ibland kommer vi inte vara helt överens och då kommer majoriteten avgöra, men då ska vi också fånga upp minoriteten och se till att besluten ändå landar rätt - för svensk taekwondo. 

Skribent: Sammi Kaidi
E-post: This is a mailto link

Svenska Taekwondounionen

Svenska ITF Förbundet

Riksidrottsförbundet

Svenska Taekwondoförbundet är en del av svensk idrott.

SISU Idrottsutbildarna

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.

Tillsammans för fler i rörelse

Vaccinera klubben

World Taekwondo

International Taekwon-Do Federation

Hitta oss på sociala medier
.
Svenska Taekwondoförbundet Facebook...Svenska Taekwondoförbundet Instagram

Postadress:
Svenska Taekwondoförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996514
E-post: kansli@swetaekwondo....