Hoppa till sidans innehåll

Styrelsen är beslutsam - 2022 börjar vi om från början!

03 DEC 2021 17:48
I eftermiddags har kärnstyrelsen i förbundet haft en dialog om Riksidrottsstyrelsens beslut om att dra in samtliga stöd till förbundet och grenförbunden 2022-2023. Ledamöterna är nu beslutsamma.
  • Skapad: 03 DEC 2021 17:48

Riksidrottsstyrelsen har den 2 dec 2021 beslutat att dra in samtliga statliga stöd till Svenska Taekwondoförbundet och dess grenförbund under åren 2022-2023. Stöd som skapar förutsättningar till verksamhet hos föreningar och bidrar till sportens utveckling. 

Bakgrunden till beslutet är att en gemensam avsiktsförklaring signerats då enbart förbundet och SIF signerade RF:s förslag på avsiktsförklaring i somras. Läs Riksidrottsstyrelsens beslut i sin helhet här. 

Beslutet från Riksidrottsstyrelsen är beklagligt. 

Dels för att förbundet agerat helt i linje med de krav som RF ställt på oss sedan första beslutet 2 mars 2020 och dels för att de villkorat sitt stöd till förbundet på ett nästintill ouppnåeligt sätt, trots RF:s uppdrag att samtidigt verka i myndighetsställe som att stödja sina medlemsförbund. 

I vart fall så är beslutet ett faktum. Och här kommer vår beslutsamhet in. 

Förbundsstyrelsen vet att Svensk Taekwondo kan bättre. Att Svensk WT Taekwondo är splittrat, men överens om mycket när vi pratar med varandra. Sedan World Taekwondo fick beskedet från en dåvarande förbundsordförande att vi bröt mot deras stadgar, för att årsmötet då inte gick som hen ville, sattes en ond spiral igång som bara lappats och lagats sedan dess. 

Därför börjar vi nu om 1 januari 2022. Med noll kronor i statliga stöd till förbundet och de båda grenförbunden. 

Ledamöterna har i dialogen enats om följande insatser: 

Förbundsstämman 2022 prövar förtroendet för styrelsen
Enligt föreningspraxis så kommer förbundsstyrelsen låta förbundsstämman 2022 få pröva sittande ledamöter inkl. Förbundsordförandes förtroende i och med RS beslut. Att avgå i detta läge och kalla till extra förbundsstämman gynnar varken rörelsen eller ger eventuell nytillträdd styrelse förutsättningar för att komma framåt. 

Nytt försök med avsiktsförklaringen
Styrelsen kommer ta kontakt ånyo med grenförbunden för att bilda sig en uppfattning om det ändå finns en chans att rädda ekonomin och därmed verksamheten 2022-2023. Vi återkommer med mer information. 

5-stegs raket tas beslut om
En plan i fem steg kommer tas fram för att skapa förutsättningar så du som medlem kan vara med och styra återuppbyggnaden på ett demokratiskt sätt. Det handlar om dialogträffar och konkreta insatser så RS beslutet blir så kortlivat som möjligt. Planen ska remitteras till ordförandeutskottet innan förbundsstyrelsen tar beslutet och föreningar kan ta del av den. 

Bjuder in till dialogträff den 14 dec kl 18:00-19:30 digitalt
Dit samtliga medlemmar bjuds in för att ställa frågor till förbundsstyrelsen och representant från Riksidrottsstyrelsen. Träffen kommer innehålla en kort föredragning från förbundet och RF för att sedan låta majoriteten av tiden gå till medlemsfrågor. 

Parallellt med ovan kommer förbundsstyrelsen samtala med RF angående den missvisande informationen som rapporteras om förbundet i media, vilka konkreta åtgärder som krävs av Taekwondorörelsen för att återfå stöd av RF, vilka juridiska alternativ vi har framåt och följa upp så RF fördelar stöd till föreningarna i linje med Svensk Taekwondo fattade beslut och behov. 

Vad kan du som medlemsförening bidra med?

Läs informationen och beslutsunderlagen. Ta reda på sanning och nöj dig inte tills du fått se underlag. Delta i dialogträffar och ta med dina styrelsekollegor dit. Stoppa konspirationsteorier eller hörsägen genom att lyfta dem till Förbundet och kräv svar. Leta inte syndabockar. Bidra konstruktivt utifrån fakta och inte hörsägen. 

En ny menyflik kommer tas fram på hemsidan med samlad information. Fliken kommer uppdateras löpande med bla. en "frågor & svars" -del. Signa även upp dig här till vårt externa nyhetsbrev eller följ oss på Facebook och Instagram

——

Avslutningsvis, förstår vi att beslutet från Riksidrottsstyrelsen innebär en hel del reaktioner. Det gör det för oss också. 

Samtliga ledamöter i förbundsstyrelsen är aktiva i Taekwondoföreningar som sedan i onsdags fått bemöta frågor från medlemmarna. Vi ser hur besluten i förbundet med grenförbunden direkt eller indirekt påverkar verksamheten på klubben och hur vi ibland, trots våra förtroendeuppdrag, inte kan svara fullt ut på medlemmarnas frågor om hur saker får gå till på visst sätt. 

Så när känslorna lagt sig, vi rett ut bakgrunden till RS beslutet och vi kan titta konstruktivt på utmaningarna framåt - då startar vi om. 

På uppdrag av förbundsstyrelsen, 

Sammi Kaidi
Förbundsordförande

Skribent: Sammi Kaidi
E-post: This is a mailto link

imagedtvsn.png

Svenska Taekwondounionen

Svenska ITF Förbundet

Riksidrottsförbundet

Svenska Taekwondoförbundet är en del av svensk idrott.

SISU Idrottsutbildarna

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.

Tillsammans för fler i rörelse

Vaccinera klubben

World Taekwondo

International Taekwon-Do Federation

Hitta oss på sociala medier
.
Svenska Taekwondoförbundet Facebook...Svenska Taekwondoförbundet Instagram

Postadress:
Svenska Taekwondoförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996514
E-post: kansli@swetaekwondo....