Hoppa till sidans innehåll

Svenska Taekwondoförbundet satsar på SOL - Situations Orienterat Lärande

25 NOV 2020 15:37
  • Skapad: 25 NOV 2020 15:37

Förbundets förändringsresa är i full gång. På flera olika fronter arbetar nu förbundsstyrelsen, på uppdrag av förbundsstämman, att skapa förutsättningar och möjligheter för svensk taekwondo att flytta fram sina positioner. Det handlar framförallt om från att gå från en tyckarkultur till en kunskapskultur.

I arbetet med att lyfta fram och synliggöra rådande privilegier och begränsningar för utövare samt ledare i vår idrott, har företaget Lexicon Verksamhetsutveckling AB anlitats. Det handlar också om att öka medvetenheten och tillämpningen av RFs värdegrund och Idrotten vill.

-       Vi är väldigt glada för uppdraget och förtroendet att få vara en del av Svensk Taekwondos förändringsresa, säger Anders Bohlinder, VD för Lexicon Verksamhetsutveckling.

Interna förändringsledare och konkreta situationer från förbundet

SOL (situations orienterat lärande) används för att klargöra värderingar och skapa samsyn i organisationer. Metodiken har genomförts med grupper från 8 till 1200 deltagare i seminarieform, där alla aktiveras på ett engagerande och tydligt sätt utifrån situationer tagna från den egna verksamheten.

SOL lyfter fram både individens och gruppens kunskaper, erfarenheter och värderingar. Genom att såväl ledningen, individen och gruppen tar ställning i konkreta situationer, klargörs värderingar och ställningstaganden på ett effektivt sätt. Detta samtidigt som den även lyfter fram det som kan skapa hinder för att förankra ett nytt tänkande.

-        Vi valde Lexicon Verksamhetsutveckling och SOL då det var ett verktyg som enkelt kunde anpassas till vår verksamhet och som kan användas inom folkbildningen, säger Sammi Kaidi, förbundsordförande Svenska Taekwondoförbundet.

Att utveckla en verksamhet till nästa steg kräver idag att man satsar på att skapa samsyn kring verksamhetens normer och värderingar, inte minst om man är ett idrottsförbund med 26.000 utövare i nära 200 föreningar över hela landet. 

En referensgrupp bestående av förtroendevalda från förbundet, gren- och distriktsförbunden har under några månaders tid arbetat fram 12 situationer tillsammans med Lexicon. Situationerna grundar sig på normer inom vår idrott och hur vår idrott tillämpas idrottsrörelsens värdegrund i förening. Dessa 12 situationer kommer att introduceras till förändringsledarna som vid förändringskonferensen lördag den 21 nov fick ett smakprov. Därefter kommer det släppas till samtliga föreningar tillsammans med en utförlig guide för hur föreningen kan jobba vidare med situationerna.

Vill du läsa mer om verktyget SOL gå in på https://www.lexicon.se/Lexicon/Verktyg/SOL/ eller maila This is a mailto link 

Har du ännu inte anmält förändringsledare till förbundet? Maila This is a mailto link för mer information. 

Skribent: Sammi Kaidi
E-post: This is a mailto link

imagedtvsn.png

Svenska Taekwondounionen

Svenska ITF Förbundet

Riksidrottsförbundet

Svenska Taekwondoförbundet är en del av svensk idrott.

SISU Idrottsutbildarna

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.

Tillsammans för fler i rörelse

Vaccinera klubben

World Taekwondo

International Taekwon-Do Federation

Hitta oss på sociala medier
.
Svenska Taekwondoförbundet Facebook...Svenska Taekwondoförbundet Instagram

Postadress:
Svenska Taekwondoförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996514
E-post: kansli@swetaekwondo....