Vi står fortsatt fast att inte släppa på ryssar eller belarusier till internationella taekwondotävlingar

apr 4, 2023 | Nyheter

Med anledning av Världsförbundets beslut i WT-taekwondo att släppa på neutrala spelare och dess stödresurser från Ryssland och Belarus till Taekwondo VM i Baku, Azerbajdzjan så står Svenska Taekwondoförbundet fortsatt bakom de ställningstaganden som Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté gett uttryck för här.

Det är anmärkningsvärt att det internationella WT Taekwondoförbundet gjorde en snabb vändning när IOK lyfte frågan och flyttade ansvaret till de enskilda idrottsförbunden, säger Sammi Kaidi, förbundsordförande

Internationella Olympiska kommittén (IOK) har under förra året öppnat upp för frågan om att åter tillåta ryska och belarusiska spelare, som förhåller sig neutralt till Rysslands invasionskrig av Ukraina, att delta på idrottsevenemang. Nu senast har IOK valt att flytta avgörandet till de internationella förbunden med följande rekommendation:

  • Idrottare med ryska eller belarusiska pass får endast tävla individuellt och som neutral. Inga lag bestående av idrottare med ryska eller belarusiska pass får tävla.
  • Idrottare, ledare eller funktionärer som aktivt stöttat kriget får inte tävla.
  • Idrottare som är anställda eller kontrakterade av rysk eller belarusisk militär eller säkerhetstjänst får inte tävla.
  • Idrottare måste följa antidopingregler.

Inom Svenska Taekwondoförbundet är det vårt grenförbund Svenska Taekwondounionen som ytterst ansvarar för WT-taekwondons verksamhet och för talan mot det internationella förbundet. Vår roll är att stödja dem i det arbetet samtidigt som vi bedriver påverkansarbete på annan front.

Avslutningsvis säger Sammi Kaidi att ställningstagandena inte bör omprövas eftersom situationen för ukrainarna inte har förändrats. Det är viktigt att IOK upprätthåller högre standarder och att vi från den svenska olympiska idrottsfamiljen stödjer värderingsdrivna företrädare som står fast vid de olympiska principerna, istället för att ge avkall på dem.